Unde vom ajunge !!!???

După cum toată lumea ştie, în ultimii 20 de ani poliţia s-a afundat tot mai mult în mocirla politică şi asta bineânţeles cu contribuţia atât a actorilor politici dar şi a poliţiştilor.

De fapt problemele în poliţie au început o dată cu amestecul politicului în promovarea anumitor poliţişti în funcţii de conducere, fără a se mai ţine seama de pregătirea profesională, experienţa în munca de poliţie, cinstea şi corectitudinea şi de ce nu profilul moral al acestora.

Din nefericire în marea majoritate a situaţiilor, în promovarea unor poliţişti a contat numai relaţia cu politicul sau mai bine spus cu politicianul atotputernic de la nivel judeţean.

Este bine cunoscut că în preajma alegerilor sau la schimbarea intempestivă a executivului, cum s-a produs acum, poliţistul incompetent aleargă cu gura căscată după oameni politici, că doar, doar va prinde şi el o funcţie de conducere prin eludarea tuturor normelor şi regulilor.

Totuşi, considerăm că tonul în acest sens a fost dat de la nivelul conducerii politice a M.A.I. care a dat curs, cu mare uşurinţă, la doleanţele liderilor politici şi asta pentru că „profesioniştii” din preajma ministrului şi de la conducerea poliţiei nu s-au impus, în sensul de a ţine politicul la distanţă, prin promovarea în funcţii a poliţiştilor cu adevărat profesionişti, recunoscuţi atât în interiorul instituţiei cât şi în afara acesteia.

Atragem atenţia că impunerea unor tineri poliţişti, buni teoreticieni, licenţiaţi în câte două domenii, însă fără experienţa necesară, în fruntea unor unităţi de poliţie cărora ulterior li se va căuta nod în papură pentru că nu au răspuns întotdeauna  prompt la comenzile unor ”bulibaşa politici” locali, înseamnă fracturarea destul de devreme a carierei acestor oameni.

Sperăm că actuala conducere a M.A.I. să nu mai ţină cont de cerinţa ”baronilor locali” şi va promova numai poliţişti pe criterii de competenţă, din rândul poliţiştilor respectabili, cu autoritate şi recunoscuţi pentru profesionalismul lor şi nu ingineri poliţişti.

Facem un apel către poliţişti să nu se mai lase impresionaţi de oamenii politici, indiferent de rangul acestora, şi să nu mai lustruiască clanţele pe la sediile partidelor sau pe la birourile parlamentare pentru a avea cu orice preţ o carieră ascendentă, pentru că astfel se discreditează şi în faţa colegilor, şi până la urmă toate acestea, mai devreme sau mai târziu, se vor întoarce ca un bumerang împotriva lor dar și a structurilor pe care le vor conduce.

Trăim cu speranţa că până la urmă normalitatea va fi la ea acasă şi promovările în toate domeniile, implicit şi în poliţie, se vor face pe principii sănătoase, fără ingerinţa politicului.

Domnilor poliţişti, vă recomandăm să nu forţaţi prin niciun tertip ascensiunea în carieră, pentru că vrând – nevrând la nivelul unei unităţi oamenii se cunosc între ei şi fiecare ştie cine ar merita să ocupe funcţia X sau Y, nu vânaţi dumneavoastră funcţiile, lăsaţii pe alţii să vă aprecieze munca, pentru că altfel vă veţi atrage blamul colegilor.

Numai că pentru unii nesimţirea este la ea acasă şi nu contează starea de spirit care se creează în acele unități, calcă pe cadavre numai de dragul de a fi şi ei câteva luni şefi, ba mai mult aplică principiul de resurse umane „fie omul cât de prost, mintea-i vine după post".

Iată de ce se impune, mai mult ca oricând elaborarea unui Statut al poliţistului care să incorporeze reglementări şi reguli clare privind ascensiunea în carieră.

Oare cine să stabilească reglementări şi reguli clare? Nimeni de la noi, vor fi interese şi asta s-a dovedit când pe timpul ministeriatului Igaş s-a încercat acest lucru dar fără sorţi de izbândă.

Rămâne o singură soluţie, implicarea unui neamţ şi a societăţii civile.