Sunt imprevizibili

Tot mai mulți polițiști și pensionari ne întreabă ce se întâmplă cu Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare și dacă vom mai beneficia de prevederile acestei legi ?

Vă putem spune că nu mai departe de data de 09.12.2019 ora 12:54 vicepremierul Raluca Turcan declara că PNL a decis anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și ale magistraților, la ora 19:49 premierul Ludovic Orban a declarat, referitor la proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, că singura excepție vizează pensiile de serviciu ale militarilor, nu și pensiile magistraților.

„Decizia noastră este clară, noi susținem calculul pensiilor pe principiul contributivității, cu singura excepție a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Avem și noi un proiect de lege, are și USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susțină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari”, a declarat premierul Orban pe data de 09.12.2019 19:49. 
După cum se poate observa în declarațiile celor doi oameni politici din fruntea guvernului că sunt exceptate de la anulare pensile militarilor, numai că în Camera Deputaților sunt mai multe proiecte de lege care sunt și pe rețelele de socializare, printre care unul inițiat de USR (Pl-x nr. 166/2018) și altul inițiat de PNL (Pl-x nr. 292/2019).

Proiectul inițiat de USR prevede eliminarea pensiilor speciale cu excepția militarilor și magistraților, deși militarii au pensii de serviciu și nu speciale. 
De menționat că atât pentru militari cât și pentru magistrați cei de la USR propun menținerea actualului sistem de calcul al pensiei, dar cu plafonarea pensiei la maxim valoarea salariului de bază brut lunar din ultima lună de activitate înainte de data pensionării. 
Într-adevăr prin proiectul inițiat de doi senatori și doi deputați PNL se propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. 
După cum se poate observa prin acest proiect de lege se propune modificarea unor prvederi din Legea nr. 223/2015, pentru a elimina din rândul beneficiarilor pensiei militare de stat polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. 
Noi considerăm că nu este viabilă o astfel de propunere întrucât s-ar crea o discriminare majoră între categoriile de personal care compun sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Este inadmisibil ca o anumită componentă a sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională să beneficieze de un drept statuat de lege și alte componente nu, în condițiile în care toate cele trei componente (apărare, ordine publică, siguranță) au atribuții specifice în cadrul sistemului.

De asemenea, considerăm că proiectul este propunerea unor amatoriști, dacă se are în vedere că în Strategia Națională de Apărare a Țării, ordinea publică este o direcție de acțiune pentru asigurarea securității naționale. 
Mai mult, ca și militarii și polițiștii au o serie de obligații, îndatoriri și incompatibilități/interdicții, prevăzute atât de Statutul polițistului, de legea de organizare și funcționare cât și de alte acte normative. 
De asemenea așa cum se știe la încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor li se echivalează gradele profesionale cu cele militare și sunt trecuți în rezervă iar centrele militare le eliberează livret militar.

Parlamentarii amatoriști care au venit cu o asemenea propunere nu cunosc din păcate legislația acestei țări referitoare la sistemul national de apărare a țării și nu numai atât. 
Este extrem de grav că asemenea ageami sunt aduși să propună legi în Parlamentul României. 
Domnilor polițiști, asemenea inepție de a fi eliminați din componentele sistemului national de apărare a țării nu se va întâmpla niciodată, deci nici din Legea nr.223/2015. 
Vă informăm că din surse demne de încredere din PNL, ne asigură că marea majoritate a senatorilor și deputaților din acest partid nu susțin asemenea aberații. 
După cum se știe ieri 10.12.2019 Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților a amânat până după vacanța de iarnă a parlamentarilor elaborarea raportului privind cele două proiecte de lege care ar putea să modifice cuantumul pensiilor militare de stat. 
Din nefericire cei care conduc destinele României sunt imprevizibili și ne așteptăm la ce este mai rău din partea lor. 
Pentru că ei vor să ne elimine din rândul beneficiarilor pensiilor militare de stat, noi trebuie să fim cu arma la picior.