Se va termina cu politizarea ?

Delegația Biroului Operativ al Federației Polițiștilor Sed Lex a avut, la Parlamentul României, discuții cu parlamentari, din tot spectrul politic, cărora le-am reținut atenția cu privire la ingerința excesivă a politicului în structurile polițienești.

În acest sens am susținut că politicul este implicat în poliție începând cu propozabilii pentru a fi numiți în funcții de conducere, oricare ar fi acestea, acordarea majorării de până la 50% calculată la salariul de funcție, pentru polițiștii care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale și până la punerea de bețe în roate polițiștilor, fie că sunt șefi sau simpli executanți, care își fac datoria sau încearcă să-și facă datoria cât mai bine cu putință. 
În cadrul acestor discuții am venit cu exemple concrete. 

Mai toți parlamentarii susțin că nu domniile lor îi caută pe polițiști, ci polițiștii îi caută pe oamenii politici pentru ai avea în vedere la ocuparea anumitor funcții sau pentru a obține anumite favoruri.

Cu siguranță că vina o poartă parlamentarii, pentru că apleacă urechea la dorințele unor polițiști și astfel polițiștii merituoși nu au posibilitatea să acceadă la funcții de conducere sau unele stimulente creându-se nemulțumiri în rândul masei de polițiști și asta cu efecte negative în activitatea profesională.

Ieri la instalarea noului ministru al afacerilor interne urmăream discursul președintelui, premierului și ministrului de unde am înțeles că:

- nu vor mai fi înșurubați în poziții de conducere polițiști care nu au ce căuta pe acolo; 
- vor fi eliminați cei care au ajuns pe pile în funcții de comandă; 
- va fi zero politizare. 

OARE ?

Vom trăi și vom vedea, numai că de la vorbă la faptă, în România, este distanță lungă.

La discuții le-am prezentat parlamentarilor nivelul necorespunzător de salarizare al polițiștilor, stabilit prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Cu aceasă ocazie am exemplificat că secretarului de stat – șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică și capului armatei care este Șeful Statului Major General li s-au atribuit coeficienți de 4,35 ceea ce înseamnă un salariu de funcție de 10880 lei, fiind astfel egalii unui regizor artistic, scenograf, coregraf, solist (vocal, balet, concertist, instrumentist), prim balerin, concertmaestru, actor (teatru, mânuitor păpuşi-marionete).

Ca să nu mai spunem că pentru șeful Poliției Române s-a stabilit un coeficient minim de 3,30 și maxim de 3,51 ceea ce înseamnă un salariu de funcție minim de 8247 lei și maxim de 8774 lei, deci un salariu mai mic decât un țambalist.

Le-am spus că nu subestimăm aceste categorii sociale, însă totuși din punct de vedere al răspunderii nu există termeni de comparație.

Da le-am prezentat aceste exemple pentru că în raport de acestea au fost stabiliți coeficienții pentru celelalte categorii de polițiști.

Vrem să vă informăm că nici pe departe nu-i interesează câtuși de puțin acest lucru și toți fac trimitere la cazul Caracal și alte evenimente negative din poliție.

Cu alte cuvinte, nu credem că va fi o schimbare de paradigmă, așa cum sublinia președintele țării, ci va fi aceeași Mărie cu altă pălărie.

Depolitizarea poliției și de ce nu a tuturor structurilor statului va fi o FATA MORGANA.

Să dea Dumnezeu să nu avem dreptate.