RECTIFICAREA - PRAF ÎN OCHII POLIŢIŞTILOR

Cu toate că în acest an bugetul M.A.I. este sub orice critică, în sensul că s-au asigurat fondurile pentru ca structurile ministerului să pâlpâie sau mai bine spus să funcţioneze în sistem de avarie.

După spusele ministrului Stroe, în luna ianuarie a.c., la prezentarea sărăciei, că la rectificarea bugetară urmează ca ministerul să mai primească unele fonduri, nu pre s-a adeverit.

Cele 70 milioane lei, aşa cum a declarat premierul, sunt numai pentru bunuri şi servicii care să  asigurr funcţionarea poliţiei, însă tot în sistem de avarie spunem noi.

Oare, premierul a uitat iar ministru nu i-a amintit că la M.A.I. sunt probleme datorită lipsei banilor şi că personalul este nemulţumit şi chiar iritat pentru că ani la rând, indiferent de guvernanţi, noi poliţiştii am fost bătaia de joc a acestora, în sensul că ba nu ne-au dat la timp norma de hrană sau majorările la norma de hrană, ba de cele mai multe ori norma de echipare nu mai conta sau ne-o dădeau în tranşe, adică odată câte o mânecă de haină, altădată câte un piept de haină şi uite aşa nu ne alegeam cu nimic din acei bani.

Acum altă guvernare, care a venit cu surle şi trâmbiţe, că începând cu ei se schimbă lumea, însă problemele au rămas, unele chiar s-au acutizat în condiţiile în care se laudă că avem creştere economică, probabil din taxe şi impozite. Cu toată lăudăroşenia, când este vorba de banii de haine pentru poliţişti sau alte nevoi ale instituţiei se fac că plouă.

Din păcate şi acest guvern are aceleaşi apucături ca şi precedentele, iată că nici în acest an promoţia de absolvenţi din Academia de Poliţie nu s-a încadrat la absolvire, cu toate că premierul se lăuda la un post de televiziune că în acest an toţi absolvenţii vor fi încadraţi imediat după absolvire, ca după 3 zile datele problemei să se schimbe radical.

Noi înţelegem că bugetul ţării nu se alimentează, pentru că nu are de unde, rotiţa economică nu se mai învârteşte,  datorită clasei politice care a prăduit tot ce s-a putut prădui până acum. Pentru asta poate şi poliţia, alături de justiţie şi SRI poartă o vină, pentru pasivitatea de care au dat dovadă vis-a-vis de jaful naţional.

Numai că aleşii au avut grijă ca toate fărădelegile să aibă loc sub protecţia legilor, ticluite în interesul lor, pentru ca tot ce mişcă în această ţară, indiferent de domeniu, să fie subordonat intereselor grupurilor politice.

Dacă ne referim la conducerea politică a M.A.I., putem spune că nici pe departe nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu s-a preocupat şi nu a determinat factorii de decizie să asigure fondurile necesare funcţionării la parametrii normali a structurilor ministerului.

Trebuie să se înţeleagă că poliţia nu poate fi performantă cu poliţişti blazaţi, demotivaţi şi cu un moral scăzut.

Numai că şefii de la mai toate eşaloanele bravează şi pentru a fi pe placul celor care i-au „uns” în funcţii îşi istovesc subalterni, fără nici-un fel de scrupule.

Este arhicunosct că în statele civilizate rezultatele muncii de poliţie sunt direct proporţional cu dotarea tehnică, iar strategia şi programele în domeniul ordinii publice sunt în concordanţă cu fondurile la dispoziţie, pentru că personalul din poliţie chiar se bucură de protecţie, nu numai declarativ,  ca la noi.

În concluzie ceva bani pentru echipament, dacă se vor acorda la următoarea rectificare bugetară.