Politia locala ne sprijina sau ne incurca

Toată lumea a luat la cunoștință, din mass-media, despre atitudinea polițistului local din cadrul poliției locale a Sectorului 1 din municipiul București când a fost interpelat de agentul de poliție de la Brigada Rutieră București.

Până la urmă agentul de poliție rutieră a procedat corect când i-a solicitat polițistului local să se legitimeze pentru faptul că autoturismul acestuia era parcat neregulamentar și deranja circulația.
Acum nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat acolo, sau este vorba de orgoliu, însă din anumite surse cunoaștem că polițistul local provine din Poliția Română, de unde a fost destituit pentru diverse abateri disciplinare și a vrut să arate că nu se supune unui agent de poliție mai tânăr decât el, cu toate că în conformitate cu Legea poliției locale, polițistul local ar fi trebuit să-i acorde sprijin agentului de poliție rutieră în luarea măsurilor pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului.

Cum în domeniul ordinii și liniștii publice, precum și al pazei bunurilor, poliția locală are atribuții de a menține ordinea și liniștea publică în zonele și locurile stabilite prin planul de ordine și siguranță publică al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, aprobat de șeful unității din Poliția Română, și în domeniul circulației pe drumurile publice ar trebui aprobat un asemenea document.
Dacă analizăm prevederile Legii poliției locale vom vedea că în atribuțiile acesteia se stipulează că, în domeniul circulației, poliția locală acordă sprijin unităţilor/structurilor teritoriale ale Poliţiei Române în luarea măsurilor pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului și de aici se subânțelege faptul că responsabilitatea o au cei din Poliția Română care implicit îi coordonează în misiuni și pe cei din poliția locală.
Așa că mai pardon și domnului primar de la Sectorul 1 care a avut o ieșire cel puțin nepotrivită, pentru că poliția locală nu este a domniei sale ci este a comunității din sector din ale cărei taxe este și remunerată.
De asemenea domnul primar de la Sectorul 1, și nu numai domnia sa, trebuie să știe că potrivit legii controlul de specialitate al poliției locale este efectuat de structuri din Poliția Română, așa că nu trebuie să se mai dea lecții de poliție de către fiecine.
După opinia noastră greșeala a pornit de la acceptarea de către mai marii din Poliția Română ca poliția locală să aibă ținuta și autoturismele inscripționate la fel cu poliția națională.

De aici pleacă de multe ori și confuzia în rândul populației.

Toate acestea pot să aibă și un sfârșit.