Norma de hrana

Mai mulți polițiști ne întreabă dacă norma de hrană se mai actualizează.

Norma de hrană este reglementată de Ordonanța nr.26 din 22 iulie 1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, cu modificările și completările ulterioare. 
Valoarea financiară a normelor de hrană se actualizează periodic, la inițiativa MApN, conform prevederilor art. 5 din Ordonanța nr. 26.

“Articolul 5 (1) Valoarea financiară a normelor de hrană aprobate prin hotărâre a Guvernului se stabilește și se actualizează, în mod unitar, de către Ministerul Apărării Naționale împreună cu celelalte instituții publice prevăzute la art. 1, în funcție de indicii prețurilor de consum pentru actualizare la rata inflației a elementelor patrimoniale, capitolul «Mărfuri alimentare», publicați de Institutul Național de Statistică în Buletinul Statistic de Prețuri.

(2) Actualizarea financiară a normei de hrană se face periodic, pe baza indicilor prețurilor de consum prevăzuți la alin. (1), dacă rezultă diferențe de peste 5% față de luna în care s-a stabilit ultima valoare.” 
Cu toate că Ordonanța 26 prevede că valoarea financiară a normei de hrană se actualizează periodic, pe baza indicilor prețurilor de consum actualizate la rata inflației a mărfurilor alimentare, publicați de INS, dacă rezultă diferențe de peste 5% față de luna în care s-a stabilit ultima valoare, acum guvernanții prin OUG nr. 114/2018 mențin în plată, pentru perioada 2019-2021, alocația valorică pentru drepturile de hrană la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018. 

Deci timp de 3 ani, prin grija guvernanților, alocația valorică a normei de hrană nu se va mai actualiza, cu toate că inflația alimentelor a luat-o razna.

Federația Polițiștilor Sed Lex va efectua toate demersurile necesare pentru actualizarea normei de hrană raportantă la valoarea coșului zilnic.