Imputernicirea

ÎMPUTERNICIREA ÎN STRUCTURILE M.A.I. DIN  EXCEPŢIE A DEVENIT REGULĂ Dacă la începuturi instituţia împuternicirii pe funcţii de conducere a fost o excepţie însă aplicată cu bune intenţii, în prezent se aplică după interese. Să fim bine înţeleşi, s-a ajuns la împuternicire în condiţiile în care unele funcţii de conducere de nivel superior, din varii motive rămâneau vacante şi cnducerea efectivă a unităţii se asigura de un locţiitor(adjunct) care avea prevăzut ca şi acum în fişa postului că “preia îndeplinirea atribuţiilor şefului de unitate în lipsa acestuia sau în condiţiile în care....” prevedere care se regăsea şi se regăseşte şi în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Unităţii.

Se împuterniceau la connducerea unităţilor pentru faptul că respectivul adjunct rămânea uneori la conducerea unităţii a la long, fără să fie remunerat pentru asta şi atunci s-a recurs la împuternicire pentru ca “împricinatul” să nu rămână numai cu responsabilităţile pentru cele două funcţii ci să fie răsplătit şi pecuniar.

Este important de precizat că pe atunci împuternicirea se făcea numai pentru funcţiile de şef de unitate şi nu pentru altele, ulterior s-a denaturat instituţia împuternicirii pe funcţii de conducere.

Este inadmisibil să fie împuterniciţi oameni pe funcţii de conducere, de la cele de şef de birou pînă la cele de adjunct al şefului Poliţiei Române sau şef direcţie generală în Aparatul Central al M.A.I., pentru că până la urmă împuternicirea este o improvizaţie care nu duce la nimic bun şi benefic pentru instituţie.

Că se practică împuternicirea este o problemă dar cea mai gravă problemă este  împuternicitul.

 Oare este normal şi moral să împuterniceşti la conducerea unei unităţi pe oricine ar fi acela, dacă unitatea are ca titular un adjunct cu toate prerogativele? Uite că după opinia unor neica nimeni este normal, şi unde mai pui că uneori, sau mai bine spus de cele mai multe ori, la conducerea unor unităţi se împuternicesc oameni care nu au coordonat în viaţa lor activitatea altora, cum s-ar spune este împuternicit pistolarul....”n” din serviciul “x”, pe care dacă îl iei bine la scuturat nu pică nici mătreaţă din freza lui, ba nu, pică pile, de cele mai multe ori politice.

Trebuie să fim corecţi că asemenea împuterniciri şi chiar numiri îi demotivează pe poliţiştii de toate categoriile, şi se mai vrea performanţă.

Totuşi cum de nu le-o fi jenă şi ruşine de colegi şi foştii şefi să se cocoaţe în fruntea unor unităţi, în condiţiile în care la fiecare unitate poliţiştii ştiu cine ar merita să ocupe o funcţie sau alta.

Iată de ce este imperios necesar ca viitorul statut al poliţistului să cuprindă în detaliu cariera poliţistului. 

Domnilor colegi de la toate eşaloanele, am ajuns în halul acesta de degradare datorită obrăzniciei unor semeni de ai noştrii, dacă pot fi numiţi semeni, care fie că merită sau nu să ocupe o anumită funcţie dar fac tot posibilul,  lipsei de atitudine a celor mulţi şi corecţi dar mai ales datorită faptului că nu suntem uniţi.

 

Biroul Operativ SED LEX