IGPF

Directorul gata înscăunat, face blat-uri cu un sindicat?

După o perioadă (cât a fost împuternicit) de lapte și miere în relația cu sindicatele, în Garda de Coastă, înscăunarea definitivă (în urma concursului) a directorului schimbă armonia.
Foarte serios și interesat să fie echitabil, directorul GC prezenta de câte ori avea ocazia, rolul important al sindicatelor, indiferent de numărul de membri, în bunul mers al activității și relației lucratori-manageri. 
Părea că a înțeles faptul că orice problemă ridicată, indiferent de "reclamant" este o vulnerabilitate ce trebuie înlăturată pentru ca întreaga activitate să nu aibă de suferit.
Așa se face că, s-a arătat adeptul discuțiilor amiabile și al rezolvărilor prompte, în schimbul "bătăliei în hârtii". 
A mai avut și ratări ici-colo, dar nimic nu prevestea că se poate ajunge la această situație.
La Garda de Coastă, printre problemele ridicate de sindicate de-a lungul timpul s-a aflat pe listă și cea referitoare la orele suplimentare (zeci sau sute) acumulate de polițiștii de frontieră, care nu au beneficiat în schimb, așa cum spune legislația, nici de compensare cu timp liber corespunzător, nici de plata acestora.
În repetate rânduri, pe această temă, Sindicatul ROPOL și Sindicatul DECUS, au avut discuții cu conducerea Gărzii de Coastă și au formulat petiții pentru acordarea drepturilor polițiștilor de frontieră. 
Rezultatul acestora a fost amânarea de la o lună la alta a rezolvării problemei, termene pentru rezolvare date șefilor de structuri, răspunsuri la petiții date în doi peri sau suficient de aburitoare cât să te enerveze și să scrii alte petiții.
Totul a culminat cu ședința din 27.02.2019 de la IGPF, când reprezentanții celor două sindicate menționate mai sus, au ridicat această problemă, nerezolvată încă, și în prezența conducerii IGPF. 
Directorul GC, prezent la ședință a tăcut mâlc. 
Tot așa a tăcut și Coarnă (SNPPC), dar și-a notat-o! Și, fugitiv, și-a croit drum la Constanța să bea o cafea cu proaspătul "director plin" în 4.03.2019... tocmai pentru a rezolva această problemă.
Aflăm astfel că în fața lui Coarnă, directorul GC a cedat, pentru că SNPPC n-a fost atât de categoric cum a fost ROPOL, DECUS, S.N.P.F., SMARTPOL cerând plata tuturor orelor suplimentare care au depășit cele 60 de zile în care nu au fost compensate, ci a căzut la pace cu un fifty-fifty!
O parte dintre ore să se plătească și o parte să se recupereze. 
Serios? 
Deci polițiștii de frontieră muncesc jumătate de timp la negru și jumatate de timp primesc salariu. 
Și culmea, pentru a nu rămâne "urme", această variantă s-a ivit după o simplă discuție la cafea Coarnă-director GC, fără să fie nevoie de petiție ;)
Domnule director, pentru problemele polițiștilor vă dăm noi cafeaua data viitoare, dacă asta cântărește acum pentru dumneavoastră! 
Și ROPOL și DECUS pot face acest efort, dacă este gestul decisiv acum, după ce ați fost numit director cu acte în regulă. Sau ați schimbat regulile "jocului" și aveți preferințe printre sindicaliști pentru că sunteți membru SNPPC?

PS: Dacă tot a rezolvat Coarnă jumătate din orele suplimentare, de cealaltă jumătate ne ocupăm noi, în instanță! 
Să nu uitați, domnule director să scrieți în răspunsul petițiilor noastre pe care le aveți în lucru de blat-ul cu SNPPC... dar vedeți cum formulați ca să bată cu ce ați răspuns la cele vechi... că noi avem colecție pe această tema!

Echipa SED LEX
Sindicatul DECUS
Sindicatul ROPOL
S.N.P.F.
Sindicatul SMARTPOL