Hemoragie de sefi

Dacă în vremurile de tristă amintire, direcţiile din aparatul central al ministerului erau manageriate de un director şi un locţiitor, ce-i drept la un efectiv de maxim 35-40 de lucrători organizaţi în 2-3 servicii, pentru că pe atunci unităţile centrale aveau rolul de reglementare, coordonare şi control, în zilele noastre sau mai bine spus pe măsură ce democraţia s-a instaurat şi politicul s-a înfiripat mai abitir în structuri, numărul locţiitorilor/adjuncţilor ca şi al efectivelor şi serviciilor s-a dublat iar în unele situaţii s-a triplat şi chiar peste.

De fapt până la urmă unităţile din aparatul cental şi-au pierdut rolul avut anterior. Asta pentru că unele unităţi centrale au încercat să acapareze totul, mai ales în ceea ce priveşte coordonarea şi controlul, pentru că au avut directori care i-au dus în eroare, sau mai bine spus iau „prostit”,  pe miniştrii şi asta sub stindardul loialităţii.

Astfel s-a ajuns ca o direcţie generală din aparatul central al MAI să aibă 3 adjuncţi, până şi ineficienta Direcţie medicală de la un simplu serviciu, dar eficient, subordonat cândva Comandamentului Serviciilor şi Înzestrării, a ajuns direcţie ineficientă cu doi adjuncţi. O a doua funcţie de adjunct înfiinţată în acest an şi ocupată de fostul şef de direcţie care nu avea şi nu are nimic în comun cu medicina umană, este un fost „poliţist” încadrat direct de la ROMVAC la judiciar, cei drept dedicat studiului, este garnisit cu vreo 3 doctorate şi o sumedenie de alte diplome, când o mai fi şi muncit nu se ştie, dar se poate lăuda cu o carieră fulminantă.

La  DGMRU a treia funcţie de adjunct s-a înfiinţat pentru un general care a fost mazilit dintr-o funcţie de conducere, şi culmea ironiei ulterior s-a constatat că este cercetat penal pentru aşa zise matrapazlâcuri de cadre, săvârşite înainte de a fi mazilit din înalta funcţie de conducere.

Şi tot aşa, fiecare funcţie de conducere înfiinţată are în spate o mică „povestioară”. De fapt când vrea şi interesele o cer, cârmuitorul oştirii creează funcţii de şefi pe oriunde prin ograda MAI, iar şefii dacă nu joacă cum le cere cârmuitorul, ies din horă.

Nu ştim pentru ce atâţia adjuncţi în condiţiile în care se ştie că un rol deosebit de important în coordonarea activităţii poliţiştilor îl au şefii de birouri şi de servicii.

Credem noi că toată lumea a observat că structurile MAI s-au fărâmiţat exagerat de mult, ceea ce a dus la o hemoragie de şefi de toate categoriile.

Pe când şi manageri?

 

Biroul Operativ SED LEX