Evaziune fiscală sau nu ?

http://www.legal-land.ro/evaziunea-fiscala-cazul-neinregistrarii-scopuri...

*Atunci când o persoană fizică nu se înregistrează ca plătitor de T.V.A., evaziunea fiscală există doar dacă bunul sau sursa impozabilă au fost ascunse, nu și atunci când autoritățile fiscale cunoșteau sursa impozabilă.*

Astfel, _fapta inculpatului care a efectuat acte de comerț în nume propriu, fără a se înregistra la organele fiscale și fără a declara veniturile realizate din comercializarea autoturismelor rulate pe care la rândul său le achiziționase de la diverse persoane în scopul revânzării, nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005, în  condițiile în care contractele privind vânzările și cele privind achiziționarea de autoturisme au fost luate în evidență la primărie, fiind calculate și achitate impozitele aferente acestor bunuri, astfel că nu se poate aprecia ca inculpatul a ascuns bunul impozabil sau sursa impozabilă._

Extras din considerentele sentinței penale nr. 2/2019 a Tribunalului Călărași:

”S-a reținut de către parchet că, în perioada 07.10.2012 – 14.03.2016, inculpatul GD a comercializat 79 de autovehicule, obținând venituri din valorificarea acestora fără a le evidenția și fiscaliza, ascunzând astfel sursa impozabilă în scopul sustragerii de la plata impozitelor și contribuțiilor datorate bugetului de stat, fiind întrunite astfel elementele constitutive ale infracțiunii prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.p.

Însă, din probele administrate rezultă că cele 79 autoturisme menționate în procesul-verbal al ANAF, au fost cumpărate și apoi înstrăinate în baza unor contracte de vânzare-cumpărare.

Toate contractele privind vânzările, cât și cele privind achiziționarea de autoturisme au fost luate în evidență la Primăria Oltenița, fiind calculate și achitate impozitele aferente acestor bunuri.

ANAF – AJFP Călărași, a obținut contractele de la Primăria Oltenița în baza cărora a calculat impozitele și contribuțiile cu privire la 79 autoturisme vândute în perioada 07.10.2012 – 14.03.2016.

Prin urmare, *tranzacțiile au fost făcute la vedere.*