DRAMA POLIŢIEI ROMÂNE

Afirmăm, fără teama de a greşi, că drama poliţiei române a început imediat după bulibăşala din decembrie 1989 când acei manipulatori de la TVR, ulterior conducători de stat, pentru că au “ros” comunismul din interior, au început să recomande pentru încadrarea în poliţie, fără cele mai elementare verificări, fără concurs şi fără o minimă pregătire pe aşa zişii revoluţionari şi nu numai.Unii când au primit primul salariu întrebau de statele de plată speciale, pentru că remuneraţia primită nu era îndestulătoare, probabil că anterior au văzut unele filme poliţiste, când sau convins că viaţa bate filmul mulţi dintre ei au părăsit corabia.

Pe măsură ce s-a instaurat “democraţia”, în poliţie au funcţionat două sisteme de încadrare, unul şi spunem noi cel normal prin instituţiile de învăţământ şi altul, cel mai important pentru potentaţii vremurilor, prin încadrări directe.

Astfel că experţii europeni care ne-au monitorizat în perioada de preaderare au plecat cum au venit, adică nu au reuşit să înţeleagă cum de poliţiştii proveniţi din instituţiile de învăţământ şi cei încadraţi direct se bucură de aceleaşi drepturi, ba mai mult cei care până mai ieri au vândut cartofi, ceapă şi praz în piaţă au ajuns poliţişti şi astăzi sunt împuterniciţi la comanda unor inspectorate judeţene de poliţie, având susţinerea baronilor locali şi a “guşaţilor” din parlament. 

Drama poliţiei române este că a fost, este dată și lăsată pe mâna unor politicieni lipsiți de scrupule, care murdăresc tot ce ating şi din nefericire hotărăsc viitorul, dacă va mai avea, poliţiei.

Drama poliţiei române este subfinanţarea şi dotarea precară, domnii miniştri când au venit la cârma ministerului au uitat să se identifice cu instituţia, nu s-au zbătut să asigure fondurile necesare pentru funcţionarea poliţiei, pentru că până la urmă a asigura financiar o instituţie este o opţiune politică. Cu siguranţă nu s-a dorit şi încă nu se doreşte de mai marii zilei să avem o poliţie şi de ce nu o justiţie criminală funcţională şi eficientă, interesul “cioclilor” politici este de a subordona interesul naţional unor interese personale de grup sau de partid. 

Drama poliţiei române o constituie faptul că unii doctori  “xerox”, îi conduc destinele pe diferite paliere. Întrucât teza de doctorat înseamnă cercetare şi inovare, pe bună dreptate se pune întrebarea, cu o asemenea inflaţie de doctori în ce a constat inovarea în poliţia română?

Drama poliţiei române constă în faptul că are cu precădere şefi şi nu manageri.  

Sperăm că cei mai importanţi oameni din poliţie cei care trebuie să vegheze la siguranţa cetăţeanului, nu veghează de fapt la apărarea intereselor celor care i-au promovat şi propulsat în funcţii cheie. Ce nu vor să recunoască nici unul, este momentul în care au fost racolați de partidele politice, pentru că nu trebuie să ai diplomă de doctor fie ea și luată cu copy-paste, ca să îți dai seama că anumite funcții și grade profesionale sunt accesibile numai dacă ai ”chemare”, ”strigare” sau susținere politică.

Oare şefii din poliţie, racolaţi politic şi care acceptă compromisuri şi încearcă să răspundă la comenzi politice, nu se gândesc la faptul că va veni momentul zero şi vor plătii într-un fel sau altul.

Domnilor poliţişti de toate gradele şi din toate funcţiile vă adresăm rugămintea să nu vă mai lăsaţi intimidaţi de oamenii politici, oricare ar fi ei, nu mai răspundeţi la comenzi politice, nu mai intraţi în jocuri politice, nu vă mai lăsaţi corupţi şi fiţi participanţi activi la eradicarea acestui fenomen.

Biroul Operativ SED LEX