DIHONIE ŞI ATÂT

Comisarul şef de poliţie MAN LIVIU, şef al Biroului inspecţie internă din cadrul IPJ Covasna, probabil pentru a-şi demonstra eficienţa, inventează fapte şi exagerează în prezentarea unor nereguli minore, creând astfel nemulţumiri şi dihonie în rândul personalului inspectoratului.Toate acestea, apreciem noi, se întâmplă pe fondul carenţelor în pregătirea profesională şi până la urmă este de înţeles, pentru că domnia sa în anul 1992 a devenit ofiţer „la apelul de seară” fără a îndeplini condiţiile de studii iar în anul 2006 cu chiu cu vai, pe ultima sută de metri, că altfel îl dădeau afară, a obţinut o amărâtă de licenţă.

Individul habar nu are care sunt etapele unui control şi activităţile pe care trebuie să le desfăşoare în fiecare etapă. Astfel că la încheierea unui control la o subunitate sau a unei oarecare verificări la un poliţist nici cel puţin nu catadicseşte să prezinte factorilor de decizie sau persoanei controlate rezultatele preliminare ale controlului, probabil că nu cunoaşte că până la urmă aceasta este o obligaţie a celui ce controlează, problemă ce ţine şi de educaţia fiecăruia.

Unele controale şi verificări ale omului sunt vădit tendenţioase, iar pentru a fi sigur de reuşită după verificările preliminare efectuate urmează cercetarea prealabilă, pentru care bineânţeles este desemnat un subaltern de-al său, care numai imparţial nu poate fi.

Se pare că la acest inspectorat judeţean de poliţie nu funcţionează nici instituţia recuzării, pentru că aşa vor muşchii lor.

Se pare că dl.cms.şef Man se comportă ca un supus austriac de când la cârma inspectoratului a fost împuternicit şi acum titularizat pe post, dl.cms.şef dr. Ion POPA, spunem noi un poliţist de carieră, bine garnisit intelectual şi profesional, licenţiat în economie şi drept, cu doctorat în management.

În decursul carierei dl.cms.şef  nu s-a mulţumit cu puţin, astfel că în anul 1999 a demisionat din poliţie, unde îndeplinea funcţia de şef la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Sibiu, pentru a ocupa funcţia de director general la o societate comercială. În noua funcţie probabil nu l-au satisfăcut câştigurile realizate şi în anul 2001 a revenit în poliţie,  tot şef SIF dar la IPJ Alba. Asta demonstrează că pentru unii se poate, ca după o demisie care este un act unilateral de voinţă al unui salariat de a renunţa la o slujbă, să revii în sistem. De ce oare pentru unii se poate iar pentru alţii nu?

Dl.cms.şef Popa are şi o vastă experienţă internaţională, întrucât vreo 6 ani a fost ataşat de afaceri interne în ITALIA. Sperăm că nu l-au şcolit structurile italiene.

Ca organizaţie de sindicat suntem mâhniţi când un poliţist cu o vastă experienţă profesională şi în funcţii de conducere, cu un doctorat în management  poate să se coboare la lucruri atât de mărunte şi neânsemnate.

Asta nu înseamnă că suntem de acord cu anarhia în unităţile de poliţie, însă nu putem fi de acord cu tracasarea tendenţioasă a poliţiştilor, căutându-le fel şi fel de capete de acuzare, poate, poate va fi agăţat cu ceva, numai că nu-i place cuiva de faţa lui.

Cu ocazia concursului pentru funcţia de şef de inspectorat, care până la urmă s-a transformat în examen datorită lipsei de concurenţi, credem noi că dl.cms.şef Popa şi-a dat seama că cine  crede domnia sa că îl sapă, nu este interesat de poziţia nr.1 din ştat. Aşa că din acest punct de vedere ar trebui să se liniştească.

Acum, apreciem noi că unui conducător cu drepturi depline îi stă bine să fie demn şi imparţial.

 Aşa că ar fi de aşteptat ca la IPJ Covasna să se reinstaureze calmul şi domnia legii iar structura de control intern să-şi găsească locul poliţişti cu o înaltă probitate morală şi profesională.