Dialog Social

Astăzi 24 mai 2012, la sediul M.A.I. a avut loc o şedinţă de dialog social a conducerii M.A.I. cu reprezentanţii sindicatelor, la care Federaţia Poliţiștilor SED LEX a fost reprezentată de Florin VÎLNEI – Preşedinte, Dorinel POPESCU – Prim-vicepreşedinte şi Ioan MIHAI – Consilier, iar din partea  M.A.I. au participat domnul ministru Ioan Rus, domnul chestor principal de poliţie Ioan - Nicolae Căbulea – Secretar de Stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranta Publică, chestor de poliţie Ion Stoica - Secretar General al M.A.I., şefii direcţiilor generale din aparatul central al ministerului, inspectorul general al Poliţiei Române chestor principal de poliţie Petre Tobă şi adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră chestor de poliţie Mihai Brătan.

În deschiderea întâlnirii informale domnul ministru Ioan Rus a prezentat câteva inconveniente sau constrângeri ale mandatului său printre care:

  • bugetul existent, care nu poate fi modificat ci rectificat, iar rectificarea bugetară pozitivă nu este o certitudine, fapt ce conduce la restricţionarea capacităţii decizionale a Guvernului în aceste condiţii;
  • mandatul scurt actualului guvern de 6-7 luni, în funcţie de data alegerilor care va fi stabilită de Parlament;
  • obligativitatea de a organiza două scrutinuri de alegeri ;
  • rămânerea în urmă în domeniul schengen;
  • poziţia de start dificilă privind siguranţa cetăţeanului, întrucât şi situaţia economică a României este dificilă.

Până pe 10 iunie prioritare sunt alegerile locale.

În acest scurt mandat se vor rezolva cu prioritate următoarele probleme:

  • achitarea până la sfârşitul lunii iulie 2012 , a contravalorii drepturilor de echipament restante din anul 2011;
  • încadrarea tuturor absolvenţilor din promoţiile 2011 şi 2012 ai instituţiilor de învăţământ pentru formarea personalului M.A.I. fie chiar şi prin suplimentarea temporară a efectivelor ministerului, urmând ca întro perioadă rezonabilă, probabil până în anul 2015, pe măsură ce vor fi ieşiri din sistem prin pensionare şi alte pierderi neprevăzute, să se ajungă la numărul de indicatori pe care îi avem acum în finanţare.
  • creşterea salariilor (de fapt recuperarea) cu 8% din luna iunie 2012.

Domnul ministru a mai precizat că în funcţie de câţi bani se vor obţine la rectificarea bugetară, se vor stabili şi priorităţile.

Partea de logistică în acest an va fi văduvită de fonduri . De fapt domnul ministru a spus „ Un popor are atâta ordine publică câtă poate plăti! ”

În încheiere domnul ministru a adresat rugămintea reprezentanţilor organizaţiilor sindicale să transmitem oamenilor că doreşte să avem în unităţi ordine şi disciplină iar prin Ghidul carierei polițistului să se stabilească reguli clare care să fie respectate.

Pe data de 18 mai 2012 organizaţia noastră de sindicat a înaintat domnului ministru o informare cu toate problemele susținute cu ocazia acestei întâlniri, adresă ce se regăseşte pe site-ul organizaţiei.