Dacă nici acum, atunci când?

Considerăm că suntem în asentimentul poliţiştilor că la conducerea MAI au  fost investiţi cu adevărat poliţişti de carieră,au intrat în sistem prin uşa din faţă,prin singura poartă de intrare care ar trebui să guverneze poliţia şi anume instituţia de învăţământ poliţienesc, după care ani buni au trudit la munca de jos ca profesionişti recunoscuţi, având în spate o vastă experienţă profesională,au avut o carieră ascendentă normală,promovând treaptă cu treaptă şi aici ne referim la domnii chestori de poliţie, Oprea ca secretar de stat şi Guran ca subsecretar de stat. Apreciem că nimeni nu-i poate acuza că au venit paraşutaţi de aiurea.

Chiar dacă au fost puşi sau mai bine spus susţinuţi politic, pentru că altfel nu se poate, totuşi sunt poliţişti care merită să se bucure de respectul celorlalţi.

Acum depinde de domniile lor dacă vor reuşi să adopte o strategie de lucru, pentru atingerea obiectivelor pe care probabil şi le-au propus. Totul este să nu se lase amăgiţi.

Suntem convinşi că prin promovarea celor doi poliţişti, în funcţii de decizie şi mare răspundere în minister, în situaţia că se vor lupta cu adevărat pentru binele poliţiei şi implicit al poliţiştilor, poliţia în ansamblul său le va fi alături.

Vor putea atinge acest deziderat numai prin promovarea în structurile centrale şi în funcţii de conducere a unor profesionişti, hârşiţi în munca operativă, care să reglementeze şi managerieze în cunoştinţă de cauză.

Nu le va fi uşor datorită constrângerilor bugetare dictate de „prea cinstita” clasa politică.

Până la urmă guvernanţii, indiferent de culoarea politică, ne-au tratat cu ură şi dispreţ, întrucât niciunii nu au dorit şi nu doresc să aibă o poliţie puternică, bine pregătită şi dotată.

În atare condiţii cei doi chestori s-ar putea să rămână cu dezideratele şi să aibă o mare dezamăgire, pentru că fără resurse financiare nu pot să facă din nimic bici, care să şi pocnească.

Asta depinde de dibăcia ministrului, ca om politic, care până acum nici pe departe nu şi-a demonstrat-o, de a convinge decidenţii politici de necesitatea

alocării resurselor bugetare funcţionării unui minister de forţă, cum este M.A.I.

Cei doi onorabili poliţişti cunosc destul de bine că munca de poliţie în structurile operative nu se poate face în cele 8 ore, şi că poliţistul a prestat şi prestează încă ore suplimentare cu toptanul, precum şi activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în zilele în care potrivit legii, nu se lucrează, fără ca acestea să fie compensate cu timp liber corespunzător, sau plătite, conform legislaţiei în vigoare. Apreciem că soluţionarea acestei probleme constituie cheia succesului.

Până la urmă poliţistul nu doreşte nimic altceva decât respectarea legislaţiei, de asemenea ce se poate la unele categorii sociale să se poată şi pentru poliţist şi aici ne referim la compensaţia pentru chirie, decontarea transportului la şi de la locul de muncă la valoarea de 7,5 l carburanţi la 100 km, în situaţia că lipsesc mijloacele de transport în comun şi poliţistul foloseşte autoturismul personal şi altele pe care poliţistul le cunoaşte şi îşi pune întrebări, de ce la unii da iar la alţii ba, când toţi suntem ai aceluiaşi stăpân. Asta nu înseamnă că dorim să moară şi capra vecinului, ci dorim să trăiască şi capra noastră.

O problemă importantă ar fi un nou STATUT al poliţistului, care să includă şi CARIERA, cu modalităţi şi reguli clare de evoluţie în carieră, care ar mai pune stavilă ingerinţei politicului în acest domeniu sensibil.

Noi ca organizaţie sindicală le dorim celor doi camarazi, din fruntea oastei, să aibă un mandat de succes.

     

Preşedinte

Florin – Ilie VÎLNEI