Cine minte şi cine spune adevărul!

În legătură cu banii de haine pentru anul 2012 au apărut fel şi fel de versiuni, ca să nu le spunem diversiuni, atât din partea M.A.I. cât şi din partea unor organizaţii sindicale.

După cum bine cunoaşteţi, pentru că toate organizaţiile sindicale participante au postat pe site-uri informări, de la preluarea guvernării de către USL, pe data de 24 mai a.c. ministrul Rus a avut o întâlnire cu organizaţiile sindicale unde ne-a informat că în acest scurt mandat, de 6-7 luni, al Guvernului Ponta la M.A.I. se vor rezolva cu prioritate următoarele probleme:

  • achitarea până la sfârşitul lunii iulie 2012, a contravalorii drepturilor de echipament restante din anul 2011 (dată până la care s-a achitat de fapt numai 50% din norma de echipament restantă - aşa cum rezultă din circulara anexată);
  • încadrarea tuturor absolvenţilor din promoţiile 2011 şi 2012 ai instituţiilor de învăţământ pentru formarea personalului M.A.I. fie chiar şi prin suplimentarea temporară a efectivelor ministerului, urmând ca într-o perioadă rezonabilă, probabil până în anul 2015, pe măsură ce vor fi ieşiri din sistem prin pensionare şi alte pierderi neprevăzute, să se ajungă la numărul de indicatori pe care îi avem acum în finanţare.
  • creşterea salariilor (de fapt recuperarea) cu 8% din luna iunie 2012.

Ministrul Rus a mai precizat că în funcţie de câţi bani se vor obţine la rectificarea bugetară, se vor stabili şi priorităţile şi că în acest an partea logistică cu siguranţă va fi văduvită de fonduri.

După plecarea ministrului Rus, pe 11.09.2012 noul ministru de interne domnul MIRCEA DUŞA s-a întâlnit cu organizaţiile sindicale unde vis-a-vis de banii de haine pentru a.c., ne-a informat că este posibil ca până la finele anului 2012 să se acorde 50% din valoarea acesteia şi asta având în vedere că vechea guvernare PDL aşa cum aţi fost informaţi, pentru că a fost trimisă în unităţi şi o circulară, acorda norma de echipare restantă din 2011 procentual în mai multe tranşe iar pentru anul 2012 nici cel puţin nu a fost prevăzută în buget suma de bani pentru norma de echipare. Şi atunci toată lumea a fost mulţumită că se v-a da ceva din norma de echipare pe acest an.

Zis şi făcut, s-a dat ceva din norma de echipament pe acest an, respectiv 200 de lei pentru fiecare poliţist, am zis noi o valoare nesemnificativă şi în bătaie de joc mai ales dacă avem în vedere circulara semnată de ministru pe care o anexăm şi în care se stipulează la litera b) Achitarea de urgenţă a sumei de 200 lei reprezentând drepturi de echipare pentru anul 2012, pentru fiecare poliţist, respectiv cadru militar, aflat în activitate la data prezentei, iar la literele b) şi c) se prevede achitarea în totalitate şi respectiv cu prioritate a diferitelor plăţi. Noi considerăm că pentru factorii de decizie din minister şi de ce nu din această ţară, prioritar ar fi fost achitarea tuturor drepturilor ce se cuvin pe anul 2012 resursei umane din M.A.I. 

Din discuţiile pe care le-am avut cu factori de decizie din conducerea ministerului, începând cu domnul ministru Duşa şi chiar la Ministerul Finanţelor, încă se mai caută soluţii pentru a mai găsii oarece sume, întrucât suma nu o poate preciza nimeni, pentru a mai achita ceva din banii de haine.

Rămâne de văzut, vă vom informa operativ, dar până acum aşa au decurs lucrurile.  Dumneavoastră apreciaţi cine spune adevărul.

Însă de aici şi până la spusele, ca să nu le spunem minciunile, unor organizaţii sindicale este cale lungă. Dacă ar fi după spusele unora, fără ei nu că nu vi s-ar fi dat cei 200 de lei “nu s-ar fi pus coada la prună”.

Biroul Operativ SED LEX