05.01.2018, una dintre cele mai dificile zile.

Urmare a discuțiilor avute ieri, 04.01.2018, între președintele Federației Polițiștilor Sed Lex, dl. Florin Vîlnei și dna. ministru Carmen Dan, astăzi am avut o primă discuție cu reprezentanții M.A.I. și structurile subordonate, având ca temă principală: salarizarea personalului M.A.I.

Ce-am avut, ce vom avea și ce vom pierde !!!???

▪ sporul de 40% privind permanența la domiciliu a fost acordat până la data de 31.12.2017.
Începând cu data de 01.01.2018 acest drept nu se mai acordă.

▪ începând cu luna februarie 2018 se va mări sporul pentru risc și suprasolicitare neuro-psihică la 10% pentru cei aproximativ 28.000 de polițiști ce își desfășoară activitatea în mediul operativ.

▪ pentru diminuarea deficitului de personal, urmare a propunerilor organizației noastre din vara anului 2017, am reușit comprimarea perioadei de școlarizare cu aproximativ 6 luni.
Doar în luna decembrie 2017 au fost încadrați în sistem aproximativ 1500 de polițiști din școlile de agenți, dar pe tot parcursul anului 2017 aproximativ 6600.
În anul 2018 vom încadra în sistem peste 7000 de polițiști.

Ce drepturi am mai pierdut:

▪ legea de salarizare nu ne-a fost aplicată de la 01.07.2017;
▪ angajații M.A.I. vor atinge maximul grilei de salarizare în anul 2022;
▪ sporul de 40% privind permanenta la domiciliu nu se mai acordă; angajații din sănătate beneficiază de acest spor;
▪ majorarea salarială de 75% pentru S.D.S.L a rămas neschimbată; angajații din sănătate primesc în cuantum de 100%;
▪ alte categorii bugetare au atins sau vor atinge în 2018 maximul grilei de salarizare din 2022;
▪ aproximativ 93 % din bugetul M.A.I. reprezintă plata angajaților, restul de aproximativ 7 % este alocat pentru funcționalitate (utilități, întreținere, etc.);
▪ alocarea fondurilor bugetare pentru M.A.I. în ultimii 10 ani a fost distribuită în aceste procente;
▪ în legea bugetului de stat pe anul 2018 sunt interzise achiziționarea de autoturisme pentru toate instituțiile bugetare;
▪ etc., etc., etc.

Cum putem să stăpânim fenomenul infracțional și să menținem ordinea și siguranța publică în actualele condiții de subfinanțare continuă a ministerului ?
......................................................................

Nu vrem să comentăm motivele de ură a clasei politice ce a guvernat România în ultimii 27 de ani, dar M.A.I. a fost, este și va fi cel mai important minister în menținerea echilibrului social.

Declarațile defăimătoare, jignitoare și tendențioase ale unor "lideri", ne-au condus la gândul că aceștia nu doresc binele angajaților și instituției noastre, ci sunt dependenți doar de notorietatea creată în urma acestor scandaluri, cu gândul că poate, poate vor ajunge și ei în deputați sau senatori.

Propunerile organizației noastre de astăzi au fost:
1. acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuro-psihică în procent de 20%, echivalent cu lucrătorii din cadrul DGCOA;
2. acordarea unui spor pentru polițiștii ce efectuează permanența de la domiciliu, ca în cazul personalului din sănătate de 40%;
3. formarea unei delegații pentru o întâlnire cu Prim-ministrul Mihai Tudose, convinși de faptul ca premierul va înțelege situația.

Impactul bugetar estimat pentru aceste drepturi este de aproximativ 50 mil. euro/an.

Ordinea și siguranța publică în România se rezumă la infima sumă de 50 mil. euro ?

Biroul Operativ Sed Lex